NL | ENG

Het HuwelijkTibaldus speelt Het Huwelijk (1947) als een vervolg op Yvonne, Prinses van Bourgondië en laat de voorstellingen onderling overlopen, botsen en resoneren.
In Yvonne kwam de Prins in opstand tegen het Hof door te trouwen met de afstotelijke Yvonne. De revolte mislukte, de bruid overleefde het niet. In Het Huwelijk gaat de Prins een stap verder in zijn rebellie. Hij wil de regerende macht, de heersende ‘Vorm’ onttronen door zelf Koning te worden. Terwijl de Prins door een huwelijk zijn positie wil bestendigen in het paleis, breekt buiten de paleismuren een oorlog uit waarvan niemand zeker weet of hij wel echt bestaat. Tibaldus versterkt de muzikaliteit van het stuk door Gombrowicz’ tekstmotieven te verbinden aan melodieën uit de Vlaamse Polyfonie.

"En wat doet het ertoe dat ieder voor zich nuchter, verstandig en evenwichtig is, als wij allemaal samen één reusachtige gek zijn die razend om zich heen slaat, brult, schopt en trapt en blindelings vooruit stormt."


credits

tekst Witold Gombrowicz

vertaling Paul Beers

van Simon De Winne, Timeau De Keyser, Hans Mortelmans

regie Timeau De Keyser

spel Simon De Winne, Hans Mortelmans, Lieselotte De Keyzer, Hendrik van Doorn, Ferre Marnef, Lieven Gouwy, Sander De Winne, Katrien Valckenaers

techniek Marie Vandecasteele

fotografie, film Pieter Dumoulin

illustratie Nina Vandeweghe

productie tibaldus, Toneelhuis

met de steun van KAAP, CAMPO, Vlaamse overheidLees hier de recensie van Gilles Michiels over 'Het Huwelijk' voor e-tcetera.

Lees hier de recensie van Gilles Michiels over 'Het Huwelijk' voor De Standaard.

Lees hier de recensie van Denis Sanglard over 'Le Marriage' voor Un fauteuil pour l'orchestre.

Lees hier de recensie van Brigitte Rémer over 'Le Marriage' voor Ubuquité culture(s).

Lees hier de recensie van Mireille Davidovici over 'Le Marriage' voor Théâtre du blog.