Gekken en SpecialistenGekken en Specialisten is een tekst van de Nigeriaanse nobelprijswinnaar Wole Soyinka. Deze tekst uit 1970 toont het conflict tussen een vader en zijn zoon die na lange tijd zijn teruggekomen van een oorlog. De zoon – de Specialist en een voormalig chirurg – is inmiddels hoofd van de militaire inlichtingendienst; hij opereert nu in naam van een fascistisch systeem waarin hij heilig gelooft. De vader, ooit ook arts, is nu een Gek die het geloof in ieder systeem is kwijtgeraakt, ook dat in de wetenschap en vooruitgang. Hij heeft zich ontpopt tot zelfverklaarde profeet van zijn eigen nihilistische godsdienst die in niets meer wil geloven. Rondom vader en zoon cirkelen verminkte personages, groteske mens-objecten die door steeds andere systemen worden ingelijfd.

Gekken en Specialisten ontmaskert met waanzin en woordspel onze samenleving als een eeuwige machtsstrijd tussen geloofssystemen die elk voor zich de waarheid claimen. Tibaldus ensceneert zijn tot nu toe meest donkere voorstelling. Opnieuw zet het gezelschap samen met een grote groep getalenteerde acteurs in op een muzikale benadering van tekst en een dynamische mise-en-scène.

Gekken en Specialisten werd voor deze voorstelling voor het eerst in het Nederlands vertaald door vertaalster Marijke Emeis en wordt voor het eerst gespeeld in Nederlandstalig gebied.


credits

tekst Wole Soyinka

vertaling Marijke Emeis

concept Simon De Winne, Hans Mortelmans, Timeau De Keyser

regie Timeau De Keyser


met Marjan De Schutter, Lieselotte De Keyzer, Simon De Winne, Hans Mortelmans, Katrien Valckenaers, Anna Franziska Jäger, Ferre Marnef, Hendrik Van Doorn, Sander De Winne

zangleiding Sander De Winne

lichtontwerp Luc Schaltin

technische leiding Stijn Cools

productieleiding Céline van der Poel

fotografie Pieter Dumoulin

productie Tibaldus en Toneelhuis

met steun van DeAuteurs, Campo